Dettaglio 2020

LOCALARCHITECTURE – NEW APOSTOLIC CHURCH

Designer ANTOINE ROBERT-GRANDPIERRE
Location Chemin de la Batelière 5, Lausanne (VD)
Design Team

LOCALARCHITECTURE, Lausanne
Antoine Robert-Grandpierre
Manuel Bieler
Laurent Saurer
Constant Pasquier

Anno 2019
Photo credits

© New Apostolic Church – LOCALARCHITECTURE / Matthieu Gafsou

Foto esterni

Descrizione del progetto

A FUTURE IN DIAGONALS
The extension of Lausanne’s New Apostolic Church was designed to draw out the existing building’s intrinstic qualities. We felt is was essential to follow the clear diagonal lines that underpin the organisation of its spaces and circulation flows, and which are its defining feature.
The new building was conceived in a way that sought to honour and preserve its existing spatial concepts, while at the same time adding a contemporary quality of lightness and openness. The extension went in tandem with a renovation of the existing structure, so as to combine the qualities of the old with a forward-looking vision.

TWO WINGS
The building’s new form comprises two wings extending from the corners of the church, enlarging the foyer at ground level towards the new entrance. One of these triangular wings incorporates the existing elevator and meets the tip of the other wing, which houses the new multipurpose hall. This meeting point, at the corner, creates a covered piazza in front of the church, where the new entrance is located. The church looks as though borne aloft on wings – wings that are opening, to welcome visitors. Symbolically this new image suggests openness and flight, connecting Earth and Heaven.

OPENESS
The existing foyer is retained and expanded at ground level. Retaining the main circulation flow with its corner staircases was important, in order to preserve the spirit of the existing building; these staircases were restored and fitted with lighter and more transparent balustrades. The new entrance is set in the south-west corner. The spacious new foyer gives a clear view of the various activities taking place and welcomes the community in a dynamic space that is open to the outside world.

SIMPLICITY
The exterior façade was redesigned to meet the new energy efficiency standards now in force as well as delivering optimal thermal comfort for the building’s users. The old façade has been replaced with an exposed concrete construction, lightly coloured and textured: the building expresses a simple and direct

Relazione illustrativa del progetto
Scarica la relazione

Foto interni

Disegni tecnici

TORNA ALLA PAGINA DEI PROGETTI