Dettaglio 2020

BERNARDO BADER – CHAPEL SALGENREUTE

Designer Bernardo Bader
Location AT-6942 Krumbach, Salgenreute
Design Team

architecture: bernardo bader architects, AT-Bregenz

Anno 2016
Photo credits

Adolf Bereuter

Foto esterni

Descrizione del progetto

Dialog between place and human

The Salgenreute Chapel is located on an alpine conglomerate near Krumbach.
The old chapel could no longer be restored, though it was not the aim to completely redo the existing structure. The chapel is a free-standing building displaying expressive architecture. It was the result of a creative process of planning and construction, characterized by an outstanding collaboration. In a concerted effort of several years of jointly planning and building, an exemplary project created by the inhabitants and craftsmen emerged. Only when more than a hundred people see their work time and organizational skills as quality and added value of “doing”, can this bring about the opportunity to realize such a project and help fund it.

The chapel is built of wood and stone. The sunlight will turn it dark over time, black on the south-side and silver-gray on the north side, much like old farmhouses. The basic shape harks back to the existing 200-year-old chapel and includes a main aisle as well as an apse. The shape of the space is new – a steep rising spatial fold made out of wood, cantilevered above the ground. It generates appeal without the traditional tower top via its significance and symbolic value to the place and the overall theme.

The foundation of limestone from Alberschwende was placed as a dry-stone wall, while the walls and ceilings above feature hand-sawn larch shingles to protect against the elements. The recessed entrance creates a protective porch. The wrought brass door leads into the building interior, which is characterized by both an air of solemnness and striking simplicity. Twelve frames, which prevent the folded cross-laminated timber structure from bending out of shape, accentuate the height variations. The wall paneling, floors and simple pews are of untreated fir.

The sidelight – entering through the apse glazing – makes the white stained, rough-sawn wood paneling in the altar area appear like a white textile covering. The statue of the mother God, which originates from the existing building, is not centrally arranged like in traditional concept, but is on the side. This leaves an unobstructed view straight ahead through the apse and draws the eyes out onto the natural landscape. Whoever enters the chapel leaves solid ground and proceeds on a reflective journey.

Relazione illustrativa del progetto
Scarica la relazione

Foto interni

Disegni tecnici

TORNA ALLA PAGINA DEI PROGETTI